In de media

Uitzending 16 januari 2021, 23:05 uur

Monique is de enige in Nederland die dode mishandelde dieren onderzoekt, maar verdient er niks aan.
Forensisch onderzoek bij mishandelde dieren moet in Nederland serieus genomen worden. Dat vindt Monique Verkerk, de enige veterinair forensisch arts van Nederland. Al tien jaar staat ze er helemaal alleen voor en ze houdt er geen stuiver aan over. Monique stopt al haar vrije tijd in het onderzoeken van dode dieren. Doordeweeks is werkzaam als dierenarts, maar het liefste zou ze daarmee stoppen om fulltime forensisch werk te doen. “Het probleem is dat er niks aan te verdienen is,” weet ze. Lees hier verder en bekijk de reportage.

Het enige CSI-team voor dieren opereert vanuit Purmerend woensdag 6 januari 12:52 – 2021

PURMEREND – Kort na de kerstdagen werden op de Limburgse hei twee dode honden gevonden. Niemand wist hoe ze daar terecht waren gekomen of wat er met ze was gebeurd. De politie bracht ze naar Purmerend, naar het pand van de Dierenambulance Purmerend. Daar vinden, sinds een aantal maanden, de secties plaats op dode dieren waarvan vermoeden bestaat dat zij door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Uitgevoerd door het enige in Nederland actieve forensisch onderzoeksteam voor dieren. Zaterdag werd in het pand van de Dierenambulance Purmerend hierin nog een primeur onthuld: de eerste mobiele veterinaire sectiezaal in Europa, in een efficiënt omgebouwde dierenambulance. Lees hier verder.

‘Wil oma haar pincode niet geven? Dan gaat Poekie er aan’ door Carla van der Wal

Monique Verkerk is de eerste forensisch dierenarts in ons land. Minutieus ontleedt ze dode dieren en helpt daarmee de daders te pakken. Nu heeft ze een prestigieus Amerikaans diploma op zak.
,,Eerst stroop je het vel eraf, dan leg je de organen bloot.’’ Monique Verkerk pakt het lijf van een dode, zwarte poes die voor haar op de snijtafel ligt. Deze ziet er nog piekfijn uit, maar meestal verkeren de kadavers die ze onderzoekt in deplorabele toestand, doordat de dieren op ellendige wijze aan hun eind zijn gekomen. Beesten die met de poten bijeengebonden in het water zijn gegooid, verhongerd, opengesneden, geslagen en getrapt – ze ziet de vreselijkste dingen voorbijkomen. Lees hier verder


CSI voor dieren bij Alkmaarse dierenambulance door Anna Mees 18/08/2017 

Elk jaar belanden er zo’n 75 mishandelde dieren op de sectietafel van forensisch patholoog Frank van de Goot uit Baarn en dierenarts Monique Verkerk uit Warmenhuizen. Met dit – vrijwillige – werk willen ze de politie helpen uit te vinden wat er precies is gebeurd, zodat daders vervolgd kunnen worden.
Nog voor even doen de twee hun onderzoek in een ruimte bij de Alkmaarse dierenambulance. De nationale strijd van de Stichting Forensisch Dierenonderzoek (SFD) tegen dierenmishandelaars wordt steeds bekender en gaat zich verplaatsen van Alkmaar naar Amsterdam. Lees het hele artikel hier


Eén Vandaag – Het eerste forensisch dierenteam 10-01-2017.Gekeelde honden, verdronken katten en seksueel mishandelde paarden, dit soort pervers nieuws hoor je bijna dagelijks. Wat is het verhaal erachter, wat voor mensen doen zoiets en waarom? Sinds 2012 houdt dierenarts Monique Verkerk zich met deze materie bezig. Samen met forensisch patholoog Frank van de Goot doet als zij als enige team in Nederland forensisch onderzoek naar dieren, een soort CSI voor dieren. Bij een melding van een mishandeld dier gaat Verkerk naar de plaats delict met haar opsporingshond Bubbels. Deze kleine zwarte hond is getraind om hondenkadavers op te sporen en is tot nu toe de enige hond in Nederland die dat professioneel doet. Bubbels leert nu ook andere dode dieren op te sporen. De dierenarts doet samen met Frank van de Goot ook onderzoek naar levende dieren die mishandeld zijn. Vijf jaar geleden kwam de dierenarts op het idee om dit werk te gaan doen. Ze werd gegrepen door een interview met forensisch patholoog Frank van de Goot. Hij vond het raar dat dieren nooit forensisch onderzocht werden. Ze zocht contact met hem en een samenwerking was geboren.


Altijd wat- NCRV 06-03-2013
Frank van de Goot is forensisch patholoog en gothic. Een mensenmens is hij niet. Hij ziet dagelijks wat voor onmenselijke dingen mensen elkaar aandoen. Sinds kort zet hij zijn kennis ook in bij dierenmishandeling; volgens De Goot is dat vaak een voorbode van geweld tegen mensen.