Wie zijn wij

Monique Verkerk

Ze groeide op in een gezin waar zij liefde voor dieren met de paplepel kreeg ingegoten. Het verbaasde daarom ook niemand dat zij dierengeneeskunde ging studeren. Na haar studie ging zij als dierenarts aan de slag bij een dierenkliniek in Bergen, waar zij nu nog steeds werkzaam is, tevens werkt ze bij een dierenartsenpraktijk in Heiloo.

Hoe het begon

Als Monique in de media leest over de gevallen van dierenmishandeling beginnen haar handen te jeuken. Jammer genoeg belanden er te weinig gevallen op onderzoekstafel. Dat was dan ook de reden om in 2012 de samenwerking met Frank van de Goot aan te gaan. Nu voert ze naast haar werk als dierenarts ook onderzoek uit op mishandelde dieren. Als uit dit onderzoek komt vast te staan dat een strafrechtelijk onderzoek een mogelijkheid is, neemt zij contact op met Frank. De bewijslast wordt dan opgebouwd op dezelfde manier als dit bij menselijke slachtoffers gebeurt. Hierdoor wordt het mogelijk om de dader(s) strafrechtelijk te vervolgen. Niet alleen wordt vervolging mogelijk, maar ook de strafmaat zal door deze bewijslast hoger liggen.

Opleiding

Begin 2014 startte Monique met de opleiding tot “Master of Science with a major in Veterinary Medical Sciences and a concentration in Veterinary Forensic Sciences” van dUniversity of Florida. De vakken die zij volgde: Veterinary Forensic Pathology, Animal Crime Scene Processing, Animal Cruelty and Interpersonal Violence en Forensic Wildlife. In 2018 rondde zij de opleiding summa cum laude af en mag zij zich de eerste veterinair forensisch arts van Nederland noemen.
Naast haar fulltime werk als dierenarts en haar werk voor Stichting Forensisch Dierenonderzoek, vindt Monique ook nog tijd om cavia’s, schildpadden en slakken op te vangen.

Meer over Monique in dit interview.

Monique aan het werk

Frank van de Goot

Toen hij vijftien jaar oud was, wist Frank dat hij forensisch patholoog wilde worden. Na zijn Mavo en LTS diploma gehaald te hebben, studeerde hij aan de Middelbare Laboratoriumschool, gevolgd door de studie Geneeskunde aan het VuMC, waarna hij zich specialiseerde in pathologie.Via een eerste baan in Duitsland kwam hij bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) terecht. Daar volgde hij interne opleidingen tot forensisch – en klinisch patholoog. Op dit moment is Frank één van de vijf forensisch pathologen in Nederland en een autoriteit op zijn vakgebied en expert in letseldateringen.

Werkzaamheden

Frank is niet meer werkzaam bij het NFI, maar bij Symbiant in Alkmaar. Door zijn expertise van de forensische pathologie wordt hij vaak gevraagd door dagbladen en schuift hij vaak aan bij actualiteitenprogramma’s om zijn mening te geven.
Frank is volgens eigen zeggen geen mensen-mens maar meer een dieren-mens. Een van de redenen dat hij zich wil toeleggen op forensisch dierenonderzoek is dat hij in zijn werk als forensisch patholoog vaak ziet dat bij daders van bijvoorbeeld kindermishandeling ook een link te leggen is met dierenmishandeling.

Forensisch patholoog Frank van der Goot is bekend van televisie. Hij behoort tot de absolute top in zijn bijzondere beroepsgroep.