FAQ’s

Hoe gaat het in zijn werk als ik een sectie wil laten verrichten?

Zowel als het gaat om een (dieren)politiezaak als een particulier kan dat via het aanmeldformulier op onze website: daarin graag zoveel mogelijk informatie betreffende de zaak vermelden, het zaaknummer (in geval van politie) en de contactpersoon. Als je liever eerst willen weten of het sowieso een zaak is, kan je natuurlijk altijd eerst een mail of foto sturen.

 

Waar vinden de secties plaats?

Onze werkplek is bij de dierenambulance Purmerend. Het dier kan dan worden gebracht (vaak door de dierenambulance van de vindplaats, door de politie zelf, door een koerier of door de eigenaar zelf) en wij doen ons onderzoek.

Graag even van tevoren een belletje zodat er iemand aanwezig is om het dier in ontvangst te nemen en in onze koeling te leggen. Dierenambulance Purmerend, Volume 24 in Purmerend. Tel: 0299 432338

Jullie krijgen altijd een forensisch rapport van de zaak en we blijven beschikbaar voor vragen na het onderzoek.

 

Wat kost een sectie?

Voor particulieren geldt een prijs van € 100 voor de meest gangbare secties en onderzoeken. Secties voor politie vinden plaats tegen kostprijs.

Het geld wat betaald wordt voor een sectie gaat naar de (ANBI) Stichting FDOZ. Hierdoor kan de Stichting de juiste materialen en instrumenten aanschaffen voor forensisch onderzoek.

 

Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag van de sectie heb?

De opzet van de oprichting FDOZ is gedaan om forensisch dierenonderzoek laagdrempelig te houden en om snel te reageren op een verzoek tot onderzoek. Wij reageren dus over het algemeen op dezelfde dag als de aanvraag, doen de sectie meestal binnen een week en is het rapport een aantal dagen later klaar. Indien nodig kunnen wij ook naar een plaats delict komen met onze tot mobiele sectiezaal omgebouwde ambulance. Wij zijn ook altijd bereikbaar om eventuele vragen tijdens en na het onderzoek te beantwoorden.

 

Wat gebeurt er met mijn dier na de sectie

U kunt zelf aangeven wat er na de sectie met uw dier moet gebeuren. U kunt het dier achterlaten waarna wij voor destructie zorgen (hiervoor wordt een vergoeding gerekend) of u kunt uw dier weer ophalen (de dagen dat het dier in de koelopslag ligt, worden doorberekend).

 

Kan ik laten onderzoeken wat mijn dier heeft gegeten en daardoor ziek is geworden of overleden is?

FDOZ doet onderzoek naar een mishandeling of doodsoorzaak. Wij doen dat door middel van CT scan/röntgen onderzoek maar meestal sectie (uiteraard als het dier is overleden, anders alleen CT scan, röntgen en gedragsonderzoek). Als wij monsters verzamelen van bijvoorbeeld de maag- of darminhoud, gaat dit naar een laboratorium. Deze kosten zijn dan voor de opdrachtgever. Wij onderzoeken monsters dus niet zelf.

Doen jullie ook toxicologisch onderzoek?

Nee, wij doen zelf geen toxicologisch onderzoek. Wij nemen monsters af tijdens een sectie en die worden opgehaald en (meestal) naar het lab van het NFI gebracht. Deze kosten zijn dan voor de opdrachtgever. Wij werken wel samen met een toxicoloog maar hij geeft vooral, indien nodig, advies.