Over FDOZ

FDOZ is in 2012 opgezet door Frank van de Goot, vooraanstaand forensisch en klinisch patholoog, en Monique Verkerk. In de loop der jaren is het team uitgebreid en heeft Frank een stapje terug gedaan, maar blijft hij aanwezig als deskundig adviseur.

Wij van Stichting Forensisch Dierenonderzoek (FDOZ) vinden dat bij een vermoeden van dierenmishandeling de mogelijkheid moet bestaan dat er gedegen forensisch onderzoek wordt gedaan. En dan op dusdanige wijze dat de stukken opgesteld tijdens deze onderzoeken, standhouden bij de vervolging van de mogelijke dader(s).

Ook wetenschappelijk onderzoek naar bestrijding van dierenleed is een doel dat wij nastreven. Evenals het verschaffen van statische of demografische gegevens die kunnen helpen bij de beleidsvoering van de lokale en landelijke politiek
Dit alles moet uiteindelijk leiden tot het bewustzijn dat dierenmishandeling in Nederland wel degelijk gevolgen kan hebben voor de dader(s).

Hoe FDOZ te werk gaan? Nou, gewoon, zo!
Dit filmpje is een paar jaar geleden gemaakt voor een congres van De Landelijke Deskundigheidsmakelaar van de politie.

Wie ben ik?

Monique Verkerk

Monique Verkerk, dierenarts en de enige forensisch én wildlife forensisch dierenarts in Nederland.

Begin 2014 startte Monique met de opleiding tot “Master of Science with a major in Veterinary Medical Sciences and a concentration in Veterinary Forensic Sciences” van University of Florida. In 2018 rondde zij de opleiding summa cum laude af en mag zij zich de eerste veterinair forensisch arts van Nederland noemen. Hierna vervolgde zij de opleiding tot wildlife forensisch dierenarts, in december 2021 werd dit diploma gehaald.

Omdat zij beide forensische studies in Amerika heeft gevolgd, heeft zij inmiddels waardevolle internationale contacten opgedaan. Complexe zaken kunnen we dus altijd bespreken met buitenlandse collega’s

Deskundige

Door haar expertise is Monique ook op te roepen om te getuigen als deskundige in de rechtbank.

Kadaver hond Bubbles

Het komt regelmatig voor dat er een vermoeden bestaat dat er ergens een overleden dier begraven ligt, maar dat, behalve de dader, niemand weet wáár de hond of kat precies ligt. Inzet van een politiehond is niet altijd mogelijk, bovendien zijn kadaverhonden van de politie opgeleid om menselijke slachtoffers te zoeken.

Daarom heeft Bubbles, de hond van Monique, de opleiding tot veterinair kadaverhond gevolgd. De opleiding heeft zij gedaan bij Scent imprint for dogs in Lijnden. Bubbles is al meerdere keren succesvol ingezet naar het zoeken van overleden (huis)dieren die het slachtoffer waren van dierenmishandeling.

Kadaver hond Bubbles Foto: QR-photography